vrijdag 14 december 2012

Stress, stress, stress...

Een maand geleden was ik op de London Vet Show. Een internationaal dierenartsencongres in hartje London. Woensdagmiddag na het werk met de trein naar Schiphol en vrijdag na de laatste lezing weer snel naar het vliegveld om uiteindelijk 2 uur vertraagd weer naar huis te komen. Mijn vrouw was tenslotte de volgende dag jarig en dat mag je niet missen. Ik benijd al die zakenlui niet die regelmatig dit soort trips moeten maken. Wat een eenzame en saaie bedoeling. Dan heb ik het over de hotels en het reizen, het congres was zeker de moeite waard. Ik heb weer heel wat bij geleerd.

Vooral het gedeelte over katten met blaasontsteking en katertjes met verstopte plasbuizen was een duidelijke bevestiging van wat we al langer vermoeden. Stress is een hele belangrijke veroorzaker van plasproblemen bij katten. Even een weekendje weg en de kat naar het pension of een nieuwe buurkat kan zomaar de aanleiding zijn voor een blaasontsteking. Of moeten we beter zeggen een spastische blaas?

Wist u dat antibiotica in eerste instantie zelden tot nooit nodig zijn?

Helaas worden ze nog te vaak voorgeschreven terwijl in de meeste gevallen geen bacteriën in de urine gevonden worden. In eerste instantie blijkt pijnbestrijding en krampvermindering en voor de lange termijn het verminderen van stress met behulp van feromonen, voedingssupplementen en soms medicatie veel effectiever te zijn.

Ook helpt vaak het veranderen van de omgeving door meer kattenbakken te plaatsen als er meerdere katten in huis zijn en het creëren van plekken om zich te verstoppen maar soms moet er een gedragstherapeut aan te pas komen. Informeer dan wel eerst of het een goed opgeleide therapeut is. Het is geen beschermde titel en er zijn veel mensen met goede wil bezig maar daar blijft het dan vaak ook bij.

Gruis (kristallen in de urine) kan mede een oorzaak zijn van plasproblemen. Dit is dan ook de reden dat het verstandig is om altijd de urine te onderzoeken. De betere kattenvoeders zijn tegenwoordig allemaal in lichte mate gruis voorkomend dus we zien het minder dan vroeger maar een enkele keer is het nodig om toch een specifiek gruis voorkomend dieet te voeren.

 
Katten zijn heel gevoelige dieren en het voorkomen van stressvolle situaties begint al bij de hele jonge kittens maar hierover een volgende keer meer.

2 opmerkingen:

  1. Hier kan ik me volledig bij aansluiten. Mag ik nog ter aanvulling opmerken dat er wel een aantal organisaties zijn in Nederland, waar gediplomeerde gedragstherapeuten voor katten te vinden zijn? Dit zijn www.kattengedragstherapeuten.nl en www.tinley.nl.

    BeantwoordenVerwijderen