vrijdag 21 december 2012

Survival of the fittest?

Is het vreselijk als Bultrug Johanna om welke reden dan ook op een zandplaat verdwaalt en sterft en moeten we ingrijpen om dit te voorkomen? Is het een normaal natuurspektakel als Gnoe's in de Serengeti bij het oversteken van een rivier massaal verdrinken of opgepeuzeld worden?


Waarom wegen emoties vaak zwaarder dan rede en verstand?

Dieren die aan onze zorg zijn overgeleverd verdienen een andere benadering dan dieren in de vrije natuur. In de natuur is het meestal niet zinvol om over individuele dieren te praten en hebben we het over populaties. De individuele dieren in een populatie moeten dag in dag uit strijd leveren om te overleven. Als ze dit lukt en ze een beetje geluk hebben dan krijgen ze de kans om zich voort te planten en hun genen door te geven.

Aangespoelde zeehondjes vangen we op, vertroetelen en genezen ze om ze vervolgens weer in een op dit moment gezonde populatie terug te plaatsen. Je kan je afvragen of dit wenselijk is. De vraag waarom deze dieren zijn aangespoeld en niet meer voor zich zelf konden zorgen is lang niet altijd duidelijk. Ik ben dan ook heel benieuwd wat sectie van de walvis op levert.

Wie weet krijgen we over niet al te lange tijd wel een opvangcentrum voor zieke en gewonde muizen in het Gooi. Binnenkort maar eens een peiling houden of het ethisch wel verantwoord is om onze huiskamerkatten zomaar naar buiten te laten. Ze hebben al heel wat muisjes op hun geweten.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en geniet van het kerstmaal.....;-)

3 opmerkingen:

  1. Beste Gerd,
    das inderdaad ook bij mijn bijbaantje als dierenarts van Vogelasiel de Wulp in Den Haag het dilemma: De Haagse Vogelbescherming (overkoepelend en de "baas" van het asiel) doet aan soortbescherming en het asiel juist aan individu-bescherming.
    De Haagse Vogelbescherming wil het asiel voor geen goud kwijt (omdat dat een beste donateursgenerator is), maar net als met Johannes, een vogeltje dat niet ziet dat 'ie tegen een draad vliegt en een ander ziet dat wel: het redden van die ene "dommerd" door het asiel en weer terugplaatsen haalt het niveau van de gehele soort naar beneden (even gechargeerd natuurlijk), iets dat de Vereniging juist niet wil: die wenst een sterke -slimme soort, die daardoor "fitter" (letterlijk én figuurlijk) is in zijn natuurlijke leefwereld, nét als wat Lenie doet: volstampen van de Waddenzee door natuurlijke selectie te beinvloeden (ook niet gewenst door een soortbeschermer, maar wél als geld-generator en tranentrekker van het grootste belang.
    Met Johannes was helaas denk ik tóch iets goed mis (of een steekje los in zijn bedrading).
    Snel in laten slapen is voor veel "geredde" dieren eigenlijk het beste, maar niet voor de tere zieltjes van de kijker.
    groeten en fijne kerst, dokter John.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zoals Fokke en Sukke ('uitbaters van een restaurant op Texel') meldden: "en buiten de kaart om hebben we nog een mooie carpaccio van bultrugbult..."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schijnt best lekker te zijn maar ik hou het toch maar op de Galloways van het Naardermeer. Zouden ze met het groot "wild" van de Oostvaardersplassen ook moeten doen. Eind van het seizoen een deel slachten en verkopen aan de liefhebber ipv "natuurlijk" in het Flevopark laten verhongeren. Maar dat is dan weer een andere discussie :-).

      Verwijderen